Historie

De naam ‘DABAR’
Dabar is een Hebreeuws woord. Het betekend “Woord-Daad”. In het Nederlands zijn dat twee aparte woorden, woord en daad. Ze zijn dus niet sowieso met elkaar verbonden. In het Hebreeuws is dat wel het geval. Woord en daad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zien dit ook als onze doelstelling. We willen niet alleen door het woord (in ons geval het gezongen woord) getuigen van onze Heer, maar zeker ook door onze daden.

Toen en nu
Gospelkoor Dabar bestaat sinds 19 november 1984. Onze doelstelling is:

  • Door zang en muziek het Evangelie van Jezus Christus uit te dragen
    daar waar het Gospelkoor voor medewerking wordt gevraagd.
  • De onderlinge contacten verstevigen en de onderlinge contacten bevorderen.

Het koor is opgericht door Mevrouw R. Kos, echtgenote van een voormalige predikant, en kreeg de naam ‘Baptisten Jeugdkoor’. De naam ‘Dabar’ is bedacht door Ralph Kos. Na een aantal jaren heeft Mevrouw Kos afscheid genomen van het koor en heeft Klaas Withaar haar opgevolgd. Hij heeft Dabar enige tijd geleid en in 1989 nam Ineke Mulder het van hem over.

In 1999 heeft het koor haar 15-jarig jubileum gevoerd. Ter gelegenheid van dit jubileum is de eerste cd opgenomen en tijdens een spetterend concert op 22 oktober 1999 is de cd gepresenteerd.

In 2004 heeft het koor haar 20-jarig jubileum gevierd. Na het opnemen van de cd in juni 1999 is binnen het koor regelmatig gesproken over een nieuwe uitdaging; een musical misschien? Begin 2003 zijn twee koorleden, Gert-Jan en Hans Mulder, samen aan het werk gegaan om de musical Dilemma te schrijven. Op 9 oktober 2004 was de uitvoering van deze musical in het Geert Teis theater in Stadskanaal! De zaal zat bijna vol met ruim 600 bezoekers. We kunnen terugkijken op een geslaagd project.

Sinds de musical Dilemma in 2004 is koorbegeleiding uitgebreid van alleen piano naar een volledige band bestaande uit piano, drums, basgitaar en, sinds 2007, hammondorgel.

In 2009 vierde Gospelkoor Dabar haar 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan  is opnieuw een cd opgenomen met de titel “Go”. Op 10 oktober 2009 is de cd gepresenteerd in een bijna uitverkocht theater Geert Teis is Stadskanaal.
 

In 2011 trad Ineke Mulder na ruim 20 jaar(!) af als dirigent van Gospelkoor Dabar en droeg zijn het 'stokje' over aan Gert-Jan Mulder.

Op 7 april 2012 deed Gospelkoor Dabar voor het eerst in haar bestaan mee aan een concours. 22 gospelkoren en –bands uit heel Nederland traden op tijdens het Vecht Gospel Festival in Dalfsen. Gospelkoor Dabar heeft de Vecht Gospel Award in de categorie koren gewonnen. De jury was onder de indruk van de koorzang en de solisten. Ook kreeg de band van het koor een compliment van de jury voor de strakke begeleiding en de échte gospelsound met het karakteristieke geluid van het hammondorgel. De meeste complimenten kreeg het koor voor de uitstraling, het enthousiasme en het contact met het publiek.


Dabar is inmiddels een ervaren gospelkoor waarvan de leden met hun verschillende achtergronden uit de hele regio komen. Gedurende ons bestaan is de vriendschap en onderlinge verbondenheid niet veranderd. Het is een band die we koesteren en waarvan we u graag deelgenoot maken. Sinds 2004 wordt het koor begeleid door een geweldige band bestaande uit piano, drums, basgitaar en hammondorgel. De naam Dabar hebben we niet veranderd en zullen we ook niet veranderen in de komende jaren, want ook in de toekomst willen we van het Evangelie door middel van woord en daad uit blijven dragen.

Sinds januari 2018 staat Dabar onder de enthousiaste leiding van dirigente Natasja Smit. Samen met hebben we naar de volgende hoogtepunten gewerkt waaronder een theatervoorstelling met Pia Douwes en enkele optredens en concerten in Duitsland.

Op 26 oktober 2019 viert Dabar haar 35-jarig jubileum door middel van een concert samen met de Zweedse gospelzanger Samuel Ljungblahd in Theater Geert Teis te Stadskanaal! 

Agenda:

Geen geplande activiteiten